woensdag 29 augustus 2012

Jubileumeditie Literaturia 2012 geslaagd

Gisteren was de uitloper van Literaturia, aan de Hoge der A tijdens de festiviteiten rondom Bommen Berend. De kinderen van de Nassauschool traden op voor een vol plein met geïnteresseerde poëzieliefhebbers: de speciale dichtbundel die zij met de Stadsdichter van Groningen hadden gemaakt werd gepresenteerd met voordrachten van meer dan twintig kinderen. Er zijn nog enkele exemplaren van de bundel over, dus wie er nog geen heeft, moet snel zijn.

Met de presentatie van 'Feest nu in de stad' zit de jubileumeditie van Literaturia erop. Met vijf drukbezochte avonden in de Brasserie van het Paleis, een vol plein aan de Hoge der A én het succesvolle poëzieproject van RUG-huisdichter Jet Langerak heeft Literaturia op verschillende manieren de literatuur onder de mensen gebracht.
Ook de voorstellingen in de Desdemona, dé uitvalsbasis van Literaturia, waren zeer goed bezocht, met uitverkochte voorstellingen van Buddy Wakefield, Winterjong, Spilt Milk en Die Toffe Gasten (in de Spiegeltent).
Met bijna 1600 bezoekers is Literaturia weer wat verder gegroeid: met name de Vlaamse voorstellingen op de eerste zaterdag (die vanwege de warmte op het terras voor de Desdemona plaatsvonden) waren in trek.
Pers en bezoekers waren unaniem positief over de programmering, zoals Dagblad van het Noorden het verwoordde: 'Literaturia heeft het programmatisch goed voor elkaar' en 'het is alles behalve een dooie boel'. Grootste compliment: 'Noorderzon heeft als vernieuwend en gedurfd Performing Arts Festival een literaire programmering die daarbij perfect in de pas loopt'.
Volgend jaar is Noorderzon 2013 van 15 tot 25 augustus. Die datum staat al in onze agenda gebeiteld. Wij zien u dan graag terug!

zondag 26 augustus 2012

Slotdag Literaturia grappig en ingetogen

Gisteravond was de laatste avond van de jubileumeditie van Literaturia, met optredens van De Jonge Heren en van Auke Hulst. De Jonge Heren, bestaande uit Michèl de Jong, Theo Danes en Quirien van Haelen, zijn demannen van het light verse: vormvaste meligheid, strak rijmende humor en vooral een podiumpresentatie die met veel plezier wordt gebracht: niet zelden lachten de heren gezellig met de volle Desdemona tent mee. Twittergedichten, ollekebollekes, echopoëzie en de terugkeer op aarde van Gerrit Komrij; de mannen hadden terecht de lachers op hun hand, zoals hier te zien is.
Na de dubbelvoorstelling van de Jonge Heren was het laatste optreden van Literaturia 2012 voor Auke Hulst. Zijn boek Kinderen van het ruige land ligt vanaf morgen in de winkels en gisteravond las hij de aanwezigen voor uit het boek, afgewisseld met liedjes op gitaar over het boek. De premièrevoorstelling was mooi en evenwichtig, en sloot goed aan bij de teneur van het boek. Twee van de liedjes kunt u hier en hier terugzien.

zaterdag 25 augustus 2012

Literaturia in mineur: beamer gooit roet in het eten

Gisteravond zou een mooi hoogtepunt zijn: tien maanden lang had filmmaker Koen de Koning met een team van acht mensen gewerkt aan de documentaire over Die Toffe Gasten, het cabareteske schrijversduo uit Groningen. De vertoning van de docu vond plaats in de Spiegeltent in het kader de officiële presentatie van Broeder Hans, het gloednieuwe boek van Die Toffe Gasten. De Spiegeltent zat met 175 bezoekers lekker vol.
Helaas waren er problemen met de beamer, waardoor de voorstelling drie kwartier later begon. Door de vertraging was er geen tijd meer voor het optreden en de presentatie van het boek, die na de film was gepland.
Toch was Super en Geweldig, zoals de documentaire heet, een succes. Met een gratis biertje voor het wachten zat de stemming er goed in.

Mensen die de documentaire (nog een keer) willen zien, kunnen vanaf vandaag naar de boekhandel om Broeder Hans te kopen: een dvd met de film is bijgevoegd in ieder boek, voor de prijs van slechts 17,50.

vrijdag 24 augustus 2012

Literaturia twee keer bomvol op muzikale donderdag

Gisteravond stonden er twee literaire voorstellingen met muziek in de Desdemona tent. Om half negen speelden Boris de Jong en pianiste Jelke Smit de ruwe oerversie van hun komende programma 'De paden op, de afgrond in'. Het begon een fractie later om alle 104 bezoekers een plaats te kunnen bieden, en toen Winterjong eenmaal op gang was luisterde de aanwezigen ademloos naar de verhalen, gedichten en liedjes van Boris de Jong: miniatuurtjes over waarnemen en inleven, en zelfs de aanzet tot een heuse carnavalskraker over egels. In een vriendelijke ambiance werd de voorstelling bijna dubbel zo lang; zoals het hoort.
Kijk hier en hier voor een impressie.

Na de pauze en de changementen was het tijd voor Spilt Milk, de vijfpersoonsband die gedichten van dode dichters als uitgangspunt neemt. Gisteren 'speelden' ze poëzie van Philip Larkin, William Carlos Williams en vooral van Wallace Stevens. De voorstelling was opgehangen aan de presentatie van de gloednieuwe vinyl EP Carnet de Voyage, waarop acht gedichten van Stevens te horen zijn.
De devotional drone folk funeral blues van de heren en dame sloeg aan in de afgeladen Desdemona tent, zoals hier, hier en hier te zien en te horen is.

donderdag 23 augustus 2012

De Jagers brengen licht in de duisternis

Gisteravond stond er een dubbelvoorstelling op het programma: de Jagers, bestaande uit Sterre van Rossem, Eva Meijer en Renske Jonkman, zouden aanvankelijk worden bijgestaan door Delphine Lecompte, maar die was helaas ziek. Met muzikale omlijsting van Dame Flux op piano droegen de drie Jagers voor uit eigen werk, langs twee thema's. De dames begonnen met het donker, Thanatos, om te eindigen bij Eros.
Op het onvolprezen Literaturiajournaal van Tzum vind je een verslag van de avond.

Sterre van Rossem, Thanatos en Eros
Eva Meijer, Thanatos en Eros
Renske Jonkman, Thanatos en Eros

woensdag 22 augustus 2012

NoorderZlam 2012 prooi voor slammer Jee Kast

De vierde editie van de NoorderZlam, de Noord-Nederlandse voorronde van het NK Poetryslam, is gisteravond gewonnen door Jee Kast. De sympathieke Brusselaar was in de spannende finale te sterk voor Meliza de Vries en Carla Kayiba, die respectievelijk tweede en derde werden.

Zes slammers traden aan in de Desdemona-tent die voor de gelegenheid was gevuld met meer dan vijftig juryleden: bij de NoorderZlam bepaalt het publiek wie er doorgaat naar de finale en wie uiteindelijk de NoorderZlam-beker mee naar huis neemt. Naast de uiteindelijke finalisten streden Juan-Carlos Goilo, Janneke Rinzema en Erika de Stercke voor een plaats bij de laatste drie.
Carla Kayiba, die in de voorronde verraste met een persoonlijk gedicht over een treinreis en daarmee een recordaantal stemmen binnenhaalde, legde het in de finale af tegen Meliza de Vries, die met sterke gedichten overtuigde.
Jurylid Luuk Verpaalen, die zoals ieder jaar samen met Jim Rotteveel achter de jurytafel zat, zei te hopen dat ze met een theatercoach aan de slag gaat: dan is ze onverslaanbaar. Jee Kast ging uiteindelijk met de hoofdprijs aan de haal: zijn gedichten waren poëtisch sterk en knap geconstrueerd en dat kon het publiek waarderen. Jee Kast zal de NoorderZlam in december van dit jaar vertegenwoordigen op het NK Poetry Slam in Utrecht.

dinsdag 21 augustus 2012

Mooie Maandag doet naam eer aan: Literaturia op z'n best

Gisteren stonden er drie voorstellingen op het Literaturia-programma. Annemarie de Gee trapte af in een volle Desdemona tent met haar premièrevoorstelling Kamermensen. Begeleid door pianist Eelco Menkveld combineerde ze passages uit haar gloednieuwe debuutroman tot een prettige luisterervaring. Het overwegend vrouwelijke publiek reageerde enthousiast op de energieke voorstelling en ook vanaf het podium daalde een positieve vibe over de aanwezigen neer. De Gee bewees over veel inlevingsvermogen te beschikken en had zichtbaar plezier in haar spel. Kamermensen ligt vanaf nu in de boekhandel. Kijk hier voor een impressie.

De positieve vibe was ook aanwezig bij het tweede programma-onderdeel van de avond. De presentatie van het maatschappelijk-cultureel-satirische tijdschrft Oog Op Nederland vond plaats in een volle tent, met film, poëzie en cultuur. Hoogtepunten waren de haiku's van Koek Sparhaven en uitleg van het experiment waarbij twee mensen met dezelfde naam aan elkaar gekoppeld worden: het leverde een hilarisch relaas op over beveiliging met lavakaarsen, tenniswedstrijden op een oude computer en schilderijen van een blok beton. In het laatste nummer van Oog Op Nederland lees je er alles over. De haiku's van Sparhaven kijk je hier.

Eerder op de avond vond in de Brasserie van het Paleis de presentatie plaats van de poëziebundel 'Vertrek & Aankomst', met daarin 19 gedichten over de regiotram. Over het project lees je hier, het verslag van de avond is na te lezen op Literatuurlog van Coen Peppelenbos.

maandag 20 augustus 2012

Treuzelende derde dag van Literaturia met Peter Delpeut

Waarom zouden we anonieme filmsnippers laten bungelen boven de afgrond van de vergetelheid? Schrijver, essayist en filmfanaat Peter Delpeut gaf gisteravond in een afgekoelde Desdemona tent  antwoord op deze vraag. In zijn filmvoorstelling Pleidooi voor het treuzelen, naar zijn gelijknamige essaybundel, liet Delpeut de aanwezigen fragmenten zien van onbekende oorsprong. De film, die door Delpeut live van een voice over werd voorzien, was 'een schatkamer van onvermoede betekenis en schoonheid'. We zagen stukjes film van treinen, achtervolgingen, blote gymnastische oefeningen en over snelheid, ruimte en verbeelde visioenen van Maxim Gorki.

De opzet werkte perfect, de uitleg van Delpeut nam de kijker mee en zette aan tot treuzelen: stilstaan als een ander doorloopt. Met andere woorden: goed kijken, het getoonde laten inwerken en duiden.
Na de voorstelling ging Delpeut in gesprek met kunsthistoricus Hein Braaksma en het publiek. Het ronduit harststochtelijk gesprek zorgde voor nog meer interessante inzichten en het enthousiasme van Delpeut werkte aanstekelijk; de aanwezigen treuzelden de avond door, geholpen door het warme weer.

zondag 19 augustus 2012

Bijzondere tweede dag Literaturia in open lucht

Omdat de thermometer gisteren ruim boven de dertig graden piekte, was iedereen in touw om het Noorderzonpubliek fris, fruitig en koel te houden. Zo kon het gebeuren dat de voorstelling 'Ontmoet een Vlaamse dichter' spontaan werd verplaatst van binnen naar het terras van de Desdemona tent. Bob Minne, Marie Follebout, Philip Volckaert en Bardthesque droegen om en om voor, voor een steeds groter wordende groep bezoekers. Halverwege stond het publiek tot op het pad naar Desdemona, een prachtig gezicht dat een enkeling deed denken aan de beginjaren van Dichters in de Prinsentuin: in de open lucht, voor de vuist weg en met een enthousiast publiek. Kijk hier voor een impressie.

De tweede voorstelling, 'Hoe begeerte autoriteit mismeestert' van het Gentse Guard Avant werd ook aangepast aan de weersomstandigheden: het publiek werd voor een korte uitleg in de Desdemona ontvangen, waarna de voorstelling zich op straat voltrok, tussen de nietsvermoedende Noorderzonbezoekers. Na de voorstelling, waarin Guard Avant in militaristische zwarte pakken en gewapend met een prei bezoekers op hun plek zette, ging de groep terug naar de Desdemona tent voor een interessant nagesprek. Dat was bijzonder, voor zowel het publiek als voor de spelers. Het zorgde voor een passend slot van deze snikhete Noorderzonavond, waarin de Vlamingen voor een poëtisch briesje zorgden.

zaterdag 18 augustus 2012

Literaturia van start, geweldige eerste dag

Gisteravond ging Literaturia van start met een geweldig optreden van tweevoudig wereldkampioen poetryslam Buddy Wakefield. Met zijn performance pakte de innemende Amerikaan volle Desdemonta tent helemaal in. Na drie kwartier ademloos luisteren was er nog net genoeg tijd om er een toegift van vijf minuten aan toe te voegen. Zijn voordracht was scherp, kritisch maar relativerend en met de nodig humor. Wakefield was na afloop zeer te spreken over het publiek in 'GGRReau-ni-GGin' en dat was wederzijds. Kijk hier naar een fragment van zijn optreden.

Na Buddy Wakefield was het tijd voor iets heel anders: A.H.J. Dautzenberg en Joubert Pignon kwamen om te ontregelen en dat ging ze prima af. Dat deden de beide heren in korte broek, met gore verhalen over scheermesjes en waar die zoal gestoken konden worden 'om eens echt te kunnen lachen' en het konijn van Pignon dat zich vanwege ouderdom niet meer schoon kon likken. Om en om met de rug naar het publiek droegen de twee onverstoorbaar korte verhalen, boekfragmenten en snookergedichten voor. Voor de specifieke liefhebber, zoals hier te zien is.

zaterdag 11 augustus 2012

Vijf sterren nieuwe roman Dautzenberg, vrijdag op Literaturia

Gisteren kreeg A.H.J. Dautzenberg voor zijn nieuwe roman vijf sterren in NRC Next. Komende vrijdag 17 augustus is de landelijke première van Extra Tijd bij Literaturia. Dautzenberg komt dan samen met Joubert Pignon. Kaarten voor de voorstelling à vijf euro zijn te krijgen bij de kiosk en via de site van Noorderzon. Op vrijdag 17 augustus zijn kaarten vanaf 21.30 bij de Desdemona tent te koop. Lees hier de paginagrote recensie.

A.H.J. Dautzenberg en Joubert Pignon,
Vrijdag 17 augustus, 22.00
5 euro, 45 minuten