maandag 22 augustus 2016

Literaturia dag 3: Jheronimus Bosch en Caleidoscopisch vertellen

De zondag van Literaturia is traditiegetrouw voor lezingen en interviews, en gisteren was het niet anders. Het middagprogramma stond in het teken van Jheronimus Bosch en vooral het schilderij De tuin der lusten. Boschbiograaf Eric De Bruyn en graphic novelist Marcel Ruijters vertelden uitgebreid en enthousiast over het werk van de markante schilder en gaven de aanwezigen onvermoede inzichten. De belangrijkste les van de middag: leer goed kijken, er valt veel te ontdekken in het werk van Bosch.
De avond was voor Tonnus Oosterhoff, geflankeerd door Martijn Knol. Hun voorstelling over caleidoscopisch vertellen had veel weg van een aflevering van Zomergasten en dat pakte heel goed uit. De prikkelende vragen van Knol zette Oosterhoff op scherp. Het leverde interessante inkijkjes in het proces dat voorafging aan de totstandkoming van Oosterhoffs bekroonde mozaïekroman Op de rok van het universum. Aan de hand van filmfragmenten, bewegende gedichten en audio-opnames van onder andere Lucebert werd het schrijf- en denkproces uitgelegd.
De Literaturia-zondag ging gisteren behoorlijk de diepte in en het was des te mooier dat het publiek dit kon waarderen. Twee keer een volle Desdemona-tent en niemand die zich druk maakte over het wisselvallige weer.
Voor wie echt wil kijken: De Tuin der Lusten, op detailniveau.

Geen opmerkingen: